Granada Hotel

Kikapcsolódás, nevezetességek, látnivalók

Kikapcsolódás, nevezetességek, látnivalók

0

Városháza

latnivalok_01Az alapszerkezet ugyan mutat még korai reneszánsz hatásokat, a homlokzat díszítése viszont már egyértelműen jellegzetes magyar népművészeti motívumokat sorakoztat fel. Az addig általánosan használt gipszöntvényekkel szemben Lechner az időtállóbb és gazdagabb színvilágú kerámiát használ falburkoló anyagként. A majolikadíszek a Zsolnay műhelyből származnak, mely remekművek Kecskemét több épületén is megtalálhatók.

Középrizalitját a páncélos vitézként ábrázolt Árpád fejedelem szobra díszíti. A második emeleti ablakok között, a tetőpárkány alatti falmezőn medalionokba foglalt reliefek láthatók, amiken olyan történelmi személyiségek arcképét láthatjuk, mint például Huba, Árpád fejedelem, Zrínyi Miklós, Thököly Imre, Corvin Mátyás, Hunyadi János, Szent István, I. Ferenc József. Ezeken kívül az épületen több helyen szerepel a Magyarország és Kecskemét város címere.

Az épület homlokzatának közepén harangjátékot alakítottak ki, amely napközben minden egész órakor Kodály, Erkel és Beethowen műveket, valamint a „Kecskemét is kiállítja” kezdetű népdalt játssza.

Nagytemplom

A templom 72 méter magas körfolyosós tornyán a korinthoszi piaszterek felett óraíves főpárkány húzódik. A copf stílusú toronysisak gazdagon részletezett, felette a kereszt gömbbel aranyozott. Az erősen plasztikus főhomlokzat arányai nyugodtak, méltóságteljesek, így a templom uralja a város főterét, tornya hozzátartozik a város sziulettjéhez. A templomkülső a hazánkban ritka klasszicizáló, későbarokk építészet szép példáját mutatja.

Planetárium

latnivalok_02A 30 éves Kecskeméti Planetárium regionális vonzáskörrel rendelkezik, kisplanetárium lévén, a befogadóképessége 60 fő. Ez ugyan hátrány a nagy létszámú csoportok szempontjából, ugyanakkor mégis előny, mert így bensőségesek, sőt humorosak is tudunk lenni. Nálunk a – személytelen – standard magnós műsorok helyett a csoportokhoz – akár különleges igényekhez is – alkalmazkodó élő előadások dominálnak. (Természetesen zenei aláfestéssel, színes diaképek és a csillagos égbolt kivetítésével illusztrálva.)

Az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről látható csillagos égboltot ki tudunk vetíteni, szemléltetvén a Föld forgásának különböző látványát. Az Egyenlítő csillagos égboltján a híres Dél-Keresztjét és a szomszédos legközelebbi csillagot (a Centauri) is megszemlélhetjük. A planetáriumban azt is meg tudjuk mutatni, hogy az Északi Sarkon csupán egyetlen csillag kel föl és nyugszik le: a Nap. Ezáltal érthetővé válik, hogy ott fél évig nappal van és fél éven át egyfolytában éjszaka.

Szent Miklós templom

A Szent Miklós-templom, más néven a Barátok temploma, vagy Ferences templom a város katolikus hitéletének egyik központja, Kecskemét legrégebbi, ma is álló épülete.

Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet

Kecskemét központjában, a Kéttemplom közben, az egykori ferences kolostor épületében működik a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Kodály emlékmúzeum.

Kecskeméti Arborétum

letnivalok_03Kecskemét északnyugati részén található az ismeretterjesztés, a kutatás, a szabad- téri felüdülés és a környezetvédelem céljait szolgáló, 62 hektáros Kecskeméti Arborétum.A gyűjtemény nemcsak kellemes kirándulóhely, hanem termőhely állékonysági és meteorológiai vizsgála- tok, madártani megfigyelések és a tanítás-tanulás színhelye is.

Tudomány és Technika Háza

A Tudomány és Technika Háza Kecskemét kulturális életének egyik központja, korábban a város neológ zsinagógája volt.

Piarista Rendház és Templom

1720-25 között épült a piarista rendház Paithmüller József tervei alapján, melyet 1729-35. között egy barokk stílusú templommal bővítettek a Koháryaknak köszönhetően.

Vadaskert

SONY DSCVédett természeti értékek bemutatása, állatok a Föld minden kontinenséről, 60 állatfaj, közel 300 egyed bemutatása, emlősök és madarak, értékes trófea gyűjtemény állandó kiállítása megtekinthető a főépületben. A Vadaskert oktatótermében kihelyezett iskolai órák, ülések, konferenciák megrendezése. Nyári programok, állatkerti programok, állatok örökbefogadása.

Hozzászólás